De Wijers, land van 1001 vijvers

In het hart van Limburg, verspreid over de gemeenten Houthalen-Helchteren, Hasselt, Diepenbeek,Genk, Lummen, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder en Zonhoven, ligt het land van 1001 vijvers:
De grote en kleine waterplassen met honderden watervogels zijn een paradijs voor de echte natuurliefhebber en zorgen voor een adembenemend decor voor de wandelaar en fietser.
Maar ook de grote toeristische trekpleisters zoals Bokrijk, Kelchterhoef, Hengelhoef, Domein Kiewit, Bovy en het Circuit Zolder bruisen hier van het leven. Het is de combinatie van natuur, toerisme en cultuur die De Wijers zo uniek maakt.

een metalen sculptuur van een vogel op een boomtak in het midden van een zandvlakte met bomen op de achtergrondHeidi Winterscheid

WIJERFIETSLUSSEN
Met de themafietskaart (3 euro) kan je het gebied De Wijers ook met de fiets ontdekken. 5 lussen brengen je van de ene toeristische topattractie naar de andere. Met de paarse lus (28 km) verken je de mooiste plekjes in Houthalen-Helchteren en omgeving.
Volg de knooppunten: 75 -  317 - 316 - 300 - 305 - 79 - 74 75

WIJERWANDELINGEN
Al wandelend ontdek je pas echt de natuurlijke schoonheid van De Wijers. Met de wandelkaarten Kelchterhoef-Ten Haagdoorn (2,5 euro) en Hengelhoef-Ten Haagdoorn (2,5 euro) kan je in Houthalen-Helchteren naar hartenlust wandelen in dit vijverrijke gebied.
De Lange Afstandswandeling van 82 km leidt je langs de prachtige vijvers en rietkragen door Limburgs meest waardevolle waterlandschap. Of kies voor één van de drie dagstappers van ca. 20 km en ontdek telkens een stukje van De Wijers.

VERWACHT SEPTEMBER 2024!
Wandelknooppuntennetwerk De Wijers Dit betekent meer dan 223 km aan nieuwe wandelwegen, ideaal voor meerdaagse wandelingen.

Op stap in de Wijers

Robbie Roerdomp neemt kinderen van 6 tot 12 jaar mee op stap langs de mooiste plekjes in het land van 1001 vijvers met een gloednieuw interactief doeboekje. Boordevol doe-tips ter plaatse, spelletjes, tests en leuke weetjes, is het boek een echte must voor een heerlijke zomervakantie in eigen land. Zo kan je bijvoorbeeld testen welk Wijers-dier je bent, speel je Wijers-memory of kruidenbingo en kom je eindelijk te weten waarom vogelpoep wit is.

Voor de volwassenen zit er een handige bezoekersgids en kaart van de streek in het boekje. Hierin vind je een overzicht van de gezelligste picknickplekjes, ontdek je de absolute must-see’s van De Wijers en krijg je een duidelijk beeld van wat er te doen is in deze adembenemende vijverstreek.

Kris Van De SandeNaar top