Gemeente Toerisme Houthalen-Helchteren

De Wijers

Houthalen-Helchteren maakt deel uit van het gebied "de Wijers" dat zich uitstrekt over de gemeenten Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Diepenbeek.
Dit uniek waterrijk gebied met 1.175 vijvers, samen goed voor ongeveer 700 ha water en riet, ligt in het hart van Limburg. Deze vijvers maken de regio tot een topgebied voor heel wat zeldzame dier- en plantensoorten. 
Zonder deze vijverstreek als 'kraamkamer' zouden veel soorten in Vlaanderen al uitgestorven zijn... Samen met andere partners wil Regionaal Landschap Lage Kempen dit vijvergebied herwaarderen.

In Houthalen-Helchteren liggen de domeinen Hengelhoef en Kelchterhoef midden in de Wijers. 
Niet alleen qua natuur is De Wijers een topregio. De streek heeft ook cultuurhistorische en toeristische troeven. 
Daarnaast is dit een streek met een rijke culturele geschiedenis, een prachtig gevarieerd landschap, een bloeiende economie en toeristische topattracties als Bokrijk, Kelchterhoef, Hengelhoef, Domein Kiewit, Bovy en Circuit Zolder.

De Wijers in vogelvlucht met Robbie Roerdomp

Robbie Roerdomp neemt kinderen van 6 tot 12 jaar mee op stap langs de mooiste plekjes in het land van 1001 vijvers met een gloednieuw interactief doeboekje. Boordevol doe-tips ter plaatse, spelletjes, tests en leuke weetjes, is het boek een echte must voor een heerlijke zomervakantie in eigen land. Zo kan je bijvoorbeeld testen welk Wijers-dier je bent, speel je Wijers-memory of kruidenbingo en kom je eindelijk te weten waarom vogelpoep wit is.


Voor de volwassenen zit er een handige bezoekersgids en kaart van de streek in het boekje. Hierin vind je een overzicht van de gezelligste picknickplekjes, ontdek je de absolute must-see’s van De Wijers en krijg je een duidelijk beeld van wat er te doen is in deze adembenemende vijverstreek.
Robbie nodigt jong en oud uit om de verschillende onthaalpunten en andere leuke plekjes te gaan ontdekken, zodat je je geen moment zal vervelen. Op elk onthaalpunt vind je een sticker van Robbie Roerdomp met wat hij in zijn koffer moet steken voor zijn reis door De Wijers. Spaar minstens vier spulletjes en in ruil krijg je een unieke Wijers-Boc’n Roll - een herbruikbare en afwasbare foodwrap t.w.v. € 9,95 - in één van de toeristische diensten van De Wijers!

Het doeboekje is verkrijgbaar bij team toerisme en kost 3.95 euro.

Wijerwandelingen

Al wandelend ontdek je pas echt de natuurlijke schoonheid van De Wijers. 

Aan de hand van de wandelkaarten Hengelhoef-Ten Haagdoorn en Kelchterhoef-Ten Haagdoorn kan je in Houthalen-Helchteren naar hartenlust wandelen in dit vijverrijke gebied. 

De bewegwijzerde routes brengen je tot in het hart van dit uniek stukje natuur met haar vijvers, prachtige heidelandschappen, bossen en beekvalleien. 

De Lange afstandswandeling van 76 km leidt je langs de prachtige vijvers en rietkragen door Limburgs meest waardevolle waterlandschap. Of kies voor één van de drie dagstappers van zo’n 20 km en ontdek telkens een stukje van De Wijers.

Met de wandelbox De Wijers (17 euro) ontdek je 200 km lang de allermooiste plekjes van dit mooie gebied.

Of bestudeer de meest typische dieren met 6 spotterskaarten. De schitterende foto's en leuke weetjes helpen je de bewoners van de streek te leren kennen. Het pakket met 6 spotterskaarten (7 euro) is verkrijgbaar via de website van Regionaal Landschap;

De wandelkaarten en wandelbox zijn verkrijgbaar bij Toerisme Houthalen-Helchteren.   

Wijerfietslussen

Ook met de fiets kan je het gebied De Wijers komen ontdekken. Voor De Wijers werd een speciale themafietskaart gemaakt. 

Via het fietsroutenetwerk Limburg brengen deze 5 lussen je van de ene toeristische topattractie naar de andere. Met de paarse lus (lus 4) kan je de mooiste plekjes in Houthalen-Helchteren en omgeving verkennen. Onderweg is er de gelegenheid om uit te blazen in één van de fietscafés.

Verken het land van 1001 vijvers per fiets! Kies één van de 5 uitgestippelde lussen van 28 tot 47 km op het beroemde Limburgse fietsroutenetwerk. Onderweg fiets je uiteraard door het water, over dijkjes en langs prachtige panorama's. 

Afstand: 28 km

Fietskaart (3 euro) verkrijgbaar bij Toerisme Houthalen-Helchteren. 

Deel deze pagina

Infokantoor Visit Houthalen-Helchteren

Pastorijstraat 30 3530 Houthalen (Houthalen-Helchteren) Tel.+32 11 49 21 40 toerisme@houthalen-helchteren.be

Vandaag

open 9-12 uur en 14-19 uur
Morgen
open 9-12 uur en 14-19 uur