Gemeente Toerisme Houthalen-Helchteren

Hengelhoef

Natuurgebied en bezoekerscentrum Hengelhoef liggen langs de vallei van de Roosterbeek.

Ontdek al wandelend de eeuwenoude historiek en beleef met volle teugen de verscheidenheid aan landschappen. Je hebt de keuze uit 3 wandelroutes, die bewegwijzerd zijn met gekleurde iconen op houten palen.

  • de groene route: 2.7 km 
  • de oranje route: 4 km 
  • de blauwe route: 6.8 km

Wie verder wil wandelen kan vanuit Hengelhoef ook het nabijgelegen heidegebied Ten Haagdoornheide verkennen.

Eerst even naar binnen

Vlakbij de parking ligt Bezoekerscentrum Hengelhoef van Limburgs Landschap vzw. Het is een gerenoveerd Kempisch hoevetje in vakwerkbouw uit de 19de eeuw. Het deed ooit dienst als woning voor de boswachter. Je kan er terecht voor informatie over de natuur in het algemeen en de heide in het bijzonder.

Gevarieerd landschap

De aangeplante dennenbossen, stille getuigen van de mijnindustrie, wisselen elkaar af met gemengde loofbossen met beuk, ruwe berk en zomereik. Een waar paradijs voor paddenstoelen! Elk jaar, in de herfst, zakken dan ook paddenstoelenspecialisten van heinde en ver naar Hengelhoef af.
Langs de vijvers, tussen de bossen, hooi- , en weilanden kronkelt de Roosterbeek zich door Hengelhoef. Daar vertoeft ook de zeldzame beekoeverlibel, die voor de afzet van haar eitjes zuurstofrijk stromend water nodig heeft.
In het voorjaar geven de hoogstamboomgaarden vlakbij het bezoekerscentrum een waar schouwspel met hun witte en roze bloesems. Hoogstammige fruitbomen zijn sterker en vragen minder bestrijdingsmiddelen dan de handige maar zeer plaaggevoelige laagstamplantages. Ze bieden meer woonruimte en een rijk gedekte tafel voor allerlei vogels en kleine zoogdieren. Van de appels perst Limburgs Landschap vzw elk jaar appelsap. Je kan het aankopen in het bezoekerscentrum van Hengelhoef.
Onder de twee hoogspanningslijnen die het gebied doorkruisen komen heideterreinen voor. Ze worden o.a. beheerd via begrazing door onze kudde Kempense heideschapen.
Op een van de landduintoppen liet de vrome familie de Beeckman de Vieusart-Wittouck een kapel bouwen, opgedragen aan de Moeder Gods.
Die duinen ontstonden tijdens de laatste ijstijden door de overheersende westenwind die tijdens droge perioden het naakte zand van drooggevallen beek- of rivierbeddingen wegblies.

Deel deze pagina

Infokantoor Visit Houthalen-Helchteren

Pastorijstraat 30 3530 Houthalen (Houthalen-Helchteren) Tel.+32 11 49 21 40 toerisme@houthalen-helchteren.be

Vandaag

open 10-12 uur
Morgen
open 10-12 uur