Kelchterhoef: plezier & rust

Van rustig kuieren tot actief genieten
Kom genieten in het domein Kelchterhoef en ruik het bos. Wandel rond de vijvers en ontdek de prachtige natuur, klim in de Kastanjedreef tot in de kruin van een boom via het boomtrapje. of stap dwars over de vijver op het houten vlonderpad. Beleef hier de Wijers op-en-top.

Indrukwekkende dreven

De toegangsdreef

Vanuit de markante toegangsdreef met feestelijke bevlagging, aangepaste beplanting, rustieke verlichting en duurzame zitbanken, kijk je uit op de Abdijhoeve.

De kastanjedreef

Vanaf de oude eik in Kelchterhoef leidt een 250 jaar oude kastanjedreef je door het park.

Deze kastanjedreef was de oorspronkelijke toegangsweg tot Kelchterhoef vanuit Houthalen. Dreven werden vaak gebruikt om indruk te maken op de bezoekers. Bovendien beschutten de langs de weg geplante bomen mensen en paarden tegen extreme weersomstandigheden.

Het oudste gedeelte van de kastanjedreef aan de oude eik bestaat uit enorm dikke tamme kastanjes van minstens enkele honderden jaren oud! 

Door de dreef loopt nu een mooi pad, met onderweg kunstsofa's om even op weg te dromen. Via een boomtrapje kan je tot in de kruin van één van de bomen klimmen.

Kunst in het park

Als je op een luie zondag lekker in de schaduw wil gaan zitten, moet je de sofa's ontdekken. De 5 buurtsofa's zorgen voor een eigentijdse, kleurrijke toets. De ontwerpen kaderden in een wedstrijd om op een originele manier in te spelen op de vraag naar toongelegenheid voor lokale kunstenaars en leerlingen (kinderen) van de Academie voor Beeldende Kunst.

Bakoven

De bakoven bij Hoeve Jan werd gereconstrueerd door de VDAB via een kleinschalige opleidingswerf. Nu kan hier terug taart en brood gebakken worden op ambachtelijke wijze! De DAB heeft naar aanleiding van de reconstructie van de bakoven een 'bakovenkrant Kelchterhoef" uitgegeven. Deze is gratis verkrijgbaar bij VVV-Toerisme.

Houten constructies

De houten 'attracties' staan garant voor een avontuurlijk wandelparcours. Het geheel bestaat o.a. uit een vijverbrug met hangbrug voor kinderen, een boombank waarop je kan luieren, plankenpaden (met picknickplek) op de vijver aan Hoeve Mieneke en een knuppelpad doorheen het moerasbos. 

Ecologische speeltuin

Terwijl de ouders genieten van een heerlijk terrasje bij Hoeve Jan kunnen de kids zich uitleven in de avontuurlijke natuurspeeltuin.
Speelplezier voor kinderen tot en met 8 jaar.

Speelbos

De iets grotere kinderen zullen heel wat plezier beleven in het speelbos aan De Bosberg. Vanuit de speeltuin wijzen speelelementen de weg naar het speelbos.

Het beestige multimovepad

Een actief belevingspad door het bos en over het water met leuke spelelementen. Langs het pad staan natuurlijke hindernissen en houten constructies die kinderen uitdagen om er op te spelen.

In totaal zijn er twaalf bewegingsvaardigheden op het 2,5 kilometer lange parcours. Een groot hangnet nodigt uit om naar hartenlust te ravotten.
Er zijn klim- en stappalen, een evenwichtsbalk, duikelrek, xylofoon, holle bolle brug, waterpomp, wiebelbrug,...

Als uitbreiding van het pad plaatste Natuur en Bos een waterspeeltoestel aan de abdijvijver. Door de integratie van dit element wordt het Multimovepad nog aantrekkelijker voor kleine ravotters.

Op al die toestellen kunnen kinderen klimmen, springen, landen, slaan, glijden, trekken en duwen, wandelen en lopen.

Picknicken

Wat is er zaliger dan een mooi plekje , een heerlijk zonnetje en een lekker gevulde picknickmand die je samen met familie en vrienden opsmikkelt?
In Kelchterhoef kan je je op talrijke adembenemende picknickplekjes neervlijen! Aan de Abdijvijer

Naar top