Het Pomphuis

Achter de vroegere mijnterril van Houthalen-Helchteren, die begin jaren zeventig platgeduwd werd om plaats te maken voor industrieterrein Centrum-Zuid, ligt het voormalige Pomphuis. Het dateert van 1939. Van hieruit pompte men koelwater uit de bestaande vijver naar de steenkoolmijn. Na de mijnsluiting geraakte het pomphuis in verval. De installatie bestaat uit twee aparte gebouwen: het grootste deel staat op de oever, het kleinere werd geplaatst in de vijver.
Momenteel is het een stille getuige van de mijnnijverheid die Houthalen-Helchteren ooit in de ban had.

Maar niet voor lang meer. Binnenkort zal het Pomphuis een vernieuwende gedaanteverandering ondergaan dankzij een ambitieus renovatieproject dat weldra van start gaat. Dit historische monument zal herrijzen, waarbij oude functies naadloos samensmelten met moderne technologieën. De geplande herstelwerkzaamheden omvatten het reactiveren van het pompsysteem naar de filtertoren, nu voortgestuwd door duurzame zonne-energie. Tevens zal het opgepompte water een wezenlijke rol spelen in het herstel van de lokale natuurlijke omgeving.

Naast de praktische herinrichtingen zal ook aandacht worden besteed aan de esthetiek van het Pomphuis. Het dynamische spel van stromend water zal artistieke patronen creëren op de wanden, waardoor het Pomphuis een levendig symbool wordt van de veranderende omgeving.

Het Pomphuis zal weldra omgeven zijn door een prachtig verbeterde omgeving. Een overdekt fietspaviljoen is reeds opgetrokken ter hoogte van de Laambroekvijvers en het voormalige pomphuis. Hier kunnen fietsers hun fiets stallen en ontspannen te midden van de unieke omgeving.

Evenzo is de bestaande trap al vernieuwd, verbreed en voorzien van een comfortabelere helling, samen met een fietsgoot die het mogelijk maakt om je fiets – aan de hand – mee naar beneden te nemen. Ook is er al een houten vlonder aangelegd bij het Pomphuis, vanwaar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht over de Laambroekvijvers.

Maak je klaar om deze unieke mix van geschiedenis en vooruitgang te ontdekken, waar het Pomphuis een dynamisch middelpunt zal vormen van de betoverende Laambroekvijvers.

Je vindt het pomphuis vlak langs het toeristisch fietsroutenetwerk tussen de knooppunten 300 en 316. Dit stukje mijnnostalgie is gelegen in het mooie gebied van de Laambroekvijvers.

Vanuit de Meerstraat (Centrum-Zuid) werd door het bos een fietsverbinding gemaakt naar het pomphuis.

Zie ook: Verbinding Centrum-Zuid en fietssnelweg F74

Naar top