Fietsroutes

Fietsen langs rustige landwegen of tussen prachtige vijvers. Trappen in de schaduw van eeuwenoude eiken en even rusten in één van de talrijke fietscafés of op het terras van een kasteel. Houthalen-Helchteren heeft alles in huis om de fietser te bekoren.

Bij een aantal routes kan je het gpx-bestand downloaden. OSMAnd is een handige navigatie-App.

Bergroute

De Bergroute (16 km) brengt je via De Plas naar de multicurele mijncité van Meulenberg met moskeeën, de Savio-school, de mooie ingenieurs- en directeurswoningen boven op de (Meulen)berg.

Bergroute 16 km169,6 Kb(gpx)

Heideroute

De Heideroute (17 km) is een avontuurlijke fietstocht die je doorheen de prachtige natuur van Helchteren loodst. Je passeert langs Molenheide, het Wild-en Wandelpark Molenheide en Sonnisheide maar komt ook langs het prachtige kasteel Ter Dolen, de Eikendreef en de landelijke Paardenboerderij.

Heideroute 17 km169,3 Kb(gpx)

Parkroute

De Parkroute (14 km) is een recreatieve fietsroute in en rond Houthalen-Oost. Informeel ook wel eens het 'Park van Genk' genoemd. De route brengt je langs wondermooie natuurgebieden, prachtige uitgestrekte domeinen en de unieke vijvers rond het vakantiepark Hengelhoef.

Parkroute 14 km154,3 Kb(gpx)

Tramroute

De Tramroute (13 km) is een rustige fietsroute langs oude kolensporen, landelijke wegen en schitterende boslandschappen.

Tramroute 13 km135 Kb(gpx)

Hartjesroute

Draag onze gemeente een warm hart toe en fiets de 'Hartjesroute' (26 km). Benieuwd of je een hart op je navigatie-App tevoorschijn fietst.

Hartjesroute (26 km)45,9 Kb(gpx)

Het land van bier, melk en honing

Er is een rode en een gele route. De rode route heeft een lengte van 14 km, de gele route of de gezinsroute is 8,18 km lang. Je fietst over rustige, landelijke (meestal verharde) wegen langs bossen, weiden en beekjes naar een aantal smaakvolle plekjes in onze gemeente waar je letterlijk kan proeven van wat Houthalen-Helchteren te bieden heeft. Je kan starten aan Kasteelbrouwerij Ter Dolen (Eikendreef 21) of aan de Educatieve Bijenstand Op't Sonnis (Heerstraat 2).

Het land van bier, melk en honing - rode route (14 km)171,5 Kb(gpx)
Het land van bier, melk en honing - gezinsroute (8,18 km)90,6 Kb(gpx)

Fietsen in het land van 1001 vijvers

De Wijers is een uniek vijvergebied in het hart van Limburg. Het strekt zich uit over meerdere gemeenten. Hier fiets je in een gebied met meer dan 1000 vijvers. Maar het is meer dan water alleen. Heidelandschappen, beekvalleien, graslanden, zeldzame dieren en planten zorgen voor een onovertroffen natuurbeleving.

De fietskaart met 5 fietslussen van 28 tot 48 km is verkrijgbaar in ons infokantoor en kost 3 euro.

Bierfietsroute

Deze route van 78 km start aan kasteelbrouwerij Ter Dolen. Onderweg passeer je Brouwerij Martens in Bocholt en Brouwerij Cornelissen in Bree.

Volg de knooppunten:

539 - 273 – 76 – 77 – 04 – 03 – 01 – 06 – 208 – 507 - 211 – 263 – 07 – 196 – 11 – 36 - 31 – 571 – 570 – 262- 526 – 527 – 70 - 529 – 39 – 512 – 75 – 317 – 538 - 539

Fietsgids in en om: Limburg 2023

Ontdek 69 prachtige fietstochten die vertrekken vanuit 29 fietsvriendelijke Limburgse gemeenten met 91 stopsuggesties.

Fietsgids In&Om: Limburg 202346,8 Mb(pdf)

Fietsroutenetwerk Limburg

Het fietsroutenetwerk Limburg bestaat uit verschillende fietsroutes die via knooppunten met elkaar verbonden zijn. De knooppunten zijn genummerd en worden duidelijk zichtbaar aangegeven op blauwe rechthoekige borden. De borden staan op ooghoogte en bewegwijzeren de fietsroutes in twee richtingen. Op deze manier fiets je via een eenvoudig systeem van knooppunt naar knooppunt.

Deze gedetailleerde fietskaart is verkrijgbaar in ons infokantoor en kost 9,50 euro.

Mountainbiken

Met een mountainbike door de bossen crossen, door de modderplassen ploeteren of letterlijk stof doen opwaaien. Dankzij het mountainbikenetwerk Midden-Limburg kan het. Het netwerk is een geheel van verschillende mountainbikelussen en inrijroutes in Genk, Heusden-Zolder, Zonhoven en Houthalen-Helchteren (startplaats De Bosberg of het natuurreservaat Tenhaagdoorn). Het is tevens verbonden met het mountainbikenetwerk Euregio en het Mountainbikenetwerk West-Limburg.

Download hier de routes die doorheen Houthalen-Helchteren lopen.

De kaart is ook verkrijgbaar in ons infokantoor en kost 4 euro.

Naar top