Trektochten

Lange Afstandswandeling De Wijers (82km)

Ontdek het land van 1001 vijvers in het hartje van de provincie Limburg: De Wijers. In dit waterrijk gebied vinden heel wat zeldzame planten en dieren een thuis. Zonder De Wijers zou de roerdomp in Vlaanderen al lang uitgestorven zijn. De vele vijvers ontstonden onder impuls van de Abdij van Herkenrode, waar kloosterzusters de vijvers gebruikten om vis te kweken. Ook vandaag nog worden de vijvers gebruikt als viskweekvijvers.

Deze wandeling van 82 km leidt je langs de prachtige vijvers en rietkragen door Limburgs meest waardevolle waterlandschap. Of kies voor één van de drie dagstappers van zo'n 20 km en ontdek telkens een stukje van De Wijers. Met de handige infobrochure bij de wandelkaart kom je alles te weten over deze prachtige streek en de verschillende bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

De lange afstandswandeling De Wijers is opgenomen in de Streekkaart de Wijers. Deze kaart is verkrijgbaar in het infokantoor van Visit Houthalen-Helchteren.

Prijs: € 8

Op 5 augustus werd de allereerste paal voor het nieuwe wandelknooppuntennetwerk De Wijers geplaatst, op de bloeiende heide van Ten Haagdoorn. Het is de eerste van 3.320 stuks. Op de Dag van De Wijers (29 september) krijg je alvast een sneak preview van het nieuwe, 450 km lange knooppuntennetwerk, dat later dit najaar officieel geopend wordt. meer info: www.dagvandewijers.be

RLLK

Enkele Wandelnetwerk-weetjes

451 km totale lengte
297 Knooppunten
47 suggestielussen
3.320 wandelpalen
7.539 knooppuntenbordjes
6,8 km plankenpaden
Genk, Hasselt, Diepenbeek, Lummen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Zonhoven

GR 564 De Loonse Route (167km)

Deze lange afstandsroute loopt van Lommel tot Hoei en passeert via Houthalen-Helchteren.

De GR 564 is afwisseling en contrast. Duinen en vennen, zand en water, heide en bos. Natte beemden, fruitplantages en maïs, grote vierkanthoeven en kleine dorpen met spitse kerktorens. In Haspengouw word je telkens verrast door weidse vergezichten. Je steekt de taalgrens over en duikt de vallei van de Mehaigne in met hoogtes en laagtes, kastelen en oude dorpen.

In het eerste deel van je tocht ontdek je de zanderige heuvels van de Limburgse Kempen. Door bossen en natuurreservaten, langs vennen en vijvers gaat de route zuidwaarts. Je komt langs Bokrijk en bij Diepenbeek steek je het Albertkanaal over.

Dan verandert het landschap. Je trekt eerst door de vochtige Demervallei en vanaf Kortessem wandel je door Limburgs Haspengouw waar je in de lente kan genieten van de vele bloesems op de fruitplantages. Hier en daar word je tussen de vergezichten verrast door een spitse kerktoren van een oude soms bijna ingeslapen dorpskern. Voorbij Landen steek je de taalgrens over en kom je eerst in de streek die vele eeuwen geleden het kerngebied was van de Merovingische hofmeiers.

In het laatste deel verandert het landschap aanvankelijk weinig. Je blijft nog even in Haspengouw, en loopt door Hannut en Avennes, waar je de vallei van de Mehaigne bereikt. Nu ga je klimmen en dalen: vochtige valleitjes met bossen en moerassen, akkers op de hoogtes en hier en daar een imposant kasteel.

Je tocht eindigt in Huy aan de oevers van de Maas, waar de route aansluit op de GR 576.

Meer informatie over deze lange afstandsroute vind je hier.


Streek-GR Limburgse Mijnen

De route is 179 km lang en verbindt de voormalige mijnsites: Beringen, Zolder, Houthalen, Zwartberg, Waterschei, Winterslag en Eisden.  Een zorgvuldige restauratie toverde deze industriële sites om tot levendige centra. 

Daartussen liggen de mooiste bossen, natuurgebieden en waterpartijen van Limburg, en natuurlijk beklim je ook meerdere terrils en geniet je van weidse uitzichten. Wandelend door de tuinwijken – de cités – voel je bovendien nog steeds de positieve sfeer van het leven in de schaduw van de mijn.

Kortom: Geniet van natuur, cultuur en de prachtig gerenoveerde mijnsites langs deze bijzondere route.

Meer info


Naar top