Wandelen in ongerepte natuur

Allemaal Helemaal Zen

Wild- en Wandelpark Molenheide

Geniet van de geur van hars en dennennaalden, kijk naar eekhoorntjes die knabbelen aan een dennenappel of kom gewoon eens tot rust in het schilderachtige groen van dit omheinde wandelpark. De everzwijnen zijn dé troef in het park. Je kan ze spotten in een afgebakende zone aan de boskantine waar ze zich graag laten verleiden door lekkere eikeltjes. 

Maak het je gemakkelijk en volg één van de drie opgefriste wandelpaden.

 • Kinderpad: 1,6 km (groene route)
 • Reeënpad: 2,7 km (blauwe route)
 • Everpad: 3,7 km (rode route)

Wandelkaart Wild-en Wandelpark522,9 Kb(pdf)

In de boskantine kan je rustig verpozen terwijl de kinderen genieten in de speeltuin. De boskantine is elk weekend en op feestdagen open. Tijdens Belgische schoolvakanties ook op dinsdag, woensdag en donderdag vanaf 11 uur. 

Enkel de rode route komt langs de boskantine.

Opgelet: er zijn nog steeds werkzaamheden aan de gang. Wees dus voorzichtig!


Hengelhoef

Ontdek al wandelend de eeuwenoude historiek en beleef met volle teugen de verscheidenheid aan landschappen. Je hebt de keuze uit 3 wandelroutes, die bewegwijzerd zijn met gekleurde iconen op houten palen.

 • de groene route: 2.7 km 
 • de oranje route: 4 km 
 • de blauwe route: 6.8 km

Wie verder wil wandelen kan vanuit Hengelhoef ook het nabijgelegen heidegebied Ten Haagdoornheide verkennen.


Kelchterhoef

Domein Kelchterhoef is een oase van groen en rust en ligt in het hartje van de schitterende Limburgse bossen. Je passeert rustieke vijvers, eeuwenoude bomen, dreven en uitgestrekte heidelandschappen.

Kelchterhoef biedt ideale wandelingen voor het hele gezin! Uitrusten kan in één van de oude hoeves.

De trajecten zijn bewegwijzerd met gekleurde iconen op houten palen. Het infobord staat aan de Abdijhoeve.

 • de groene route: 2.1 km 
 • de blauwe route: 3,9 km 
 • de oranje route: 6,2 km
 • de gele route: 9 km

De wandelkaart Kelchterhoef- Ten Haagdoorn is verkrijgbaar in ons infokantoor en kost 2,5 euro.


Natuurreservaat Ten Haagdoorn

Dit uniek natuurgebied van 800 ha met heide, bossen, landduinen, vijvers en vennen is gelegen langs de Laambeek op het Kempens plateau. In het reservaat kan je urenlang gezonde energie opdoen in een ongerepte natuurpracht. Misschien kom je onderweg de schaapskudde tegen: zij ondersteunt het natuurbeheer in het gebied. 

Het reservaat is het hele jaar toegankelijk van een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. De toegang is gratis. Uiteraard mag er niet buiten de paden gewandeld worden. 

Ook uw hond is welkom, maar enkel aan de leiband om de schaapskudde niet op te jagen, om de in het wild levende dieren niet te storen en andere bezoekers niet te hinderen.

Kaarten met bewegwijzerde wandelpaden (Kelchterhoef-Ten Haagdoorn en Hengelhoef-Ten Haagdoorn) zijn verkrijgbaar bij Toerisme Houthalen-Helchteren. 


Laambroekvijvers

Natuurgebied Laambroekvijvers ligt tussen het industriegebied ’Centrum Zuid’ en de spoorweg Hasselt-Mol in Houthalen-Helchteren. De grote vijver met een lengte van 700 m was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van het Albertkanaal, maar werd nooit in die zin gebruikt. Met de vestiging van de koolmijn is men er dan koelwater gaan oppompen. De bijhorende gebouwen staan er nog steeds.

Door de ligging in een kwelzone is de waterkwaliteit één van de voornaamste troeven van het natuurgebied. Het gebied biedt een onderkomen aan talrijke watervogels en libellen door de overgang van open water en moeras naar moerasbos. De ijsvogel en meerdere reigersoorten kan je er ontdekken.

Start wandeling

Café Vini’s, Stationstraat 120, Houthalen. 

Routes

 • groene route 2,2 km,
 • combineerbaar met de blauwe route (4 km) doorheen het aanpalend natuurgebied Kolveren

Honden zijn welkom in het gebied, maar steeds kort aangelijnd. 

Folder Kolveren en Laambroekvijvers7,8 Mb(pdf)

Naar top