Wandelen in ongerepte natuur

Allemaal Helemaal Zen

Wild- en Wandelpark Molenheide

Het Wild- en Wandelpark Molenheide is één van de trekpleisters in Houthalen-Helchteren waar je inheemse dieren in hun natuurlijke leefomgeving kan terugvinden. In de winter van 2022 werd er een groot natuurherstelproject uitgevoerd. Wist je dat er landduinen verscholen lagen? Deze zijn nu deels terug aan de oppervlakte gebracht.

Het landschap in het park ziet er na de natuurherstelwerken helemaal anders uit. Waar er vroeger vooral bossen en graslanden waren, zijn er nu ook glooiende duinen te ontdekken. 

Niet alleen zijn landduinen leuk om in te spelen maar ze zijn ook heel nuttig voor de natuur.

Wil je ontdekken waarom landduinen en heide zo waardevol zijn voor zowel mens als natuur? Kijk dan eens naar het volgende filmpje:

Hoe meer divers het landschap, hoe meer biodivers het park wordt. Dat wil zeggen dat je er in de toekomst meer dier- en plantensoorten kan ontdekken.

Op dit moment zijn er nog steeds drie duidelijk aangegeven routes die je kunt volgen:

 • Kinderpad: 1,6 km (groene route)
 • Reeënpad: 2,7 km (blauwe route)
 • Everpad: 3,7 km (rode route)

Wandelkaart Wild-en Wandelpark522,9 Kb(pdf)

In de toekomst zal het aantal bewegwijzerde routes worden samengevoegd tot één enkele route. Hierdoor kunnen bezoekers een meer gestroomlijnde en samenhangende wandelervaring beleven in het vernieuwde Wild- en Wandelpark.

Midden in het Wild- en Wandelpark kan je de boskantine terugvinden met aangrenzend de speeltuin. Hier kan je in alle rust genieten van de natuur terwijl de kinderen zich uitleven op de speeltuin onder het waakzaam oog van de ouders. Ook de hond is welkom maar moet aangelijnd zijn.

De boskantine wordt uitgebaat door een gemotiveerd team van vrijwilligers en is elk weekend en op feestdagen open vanaf 11u. Tijdens Belgische schoolvakanties kan je er ook op woensdag en donderdag terecht voor een lekkere tas koffie of een frisse pint. Enkel de rode route komt langs de boskantine.

Het park zelf is doorlopend open van zonsopgang tot zonsondergang.

Alle info over de natuurherstelwerken vind je hier.

Hengelhoef

Ontdek al wandelend de eeuwenoude historiek en beleef met volle teugen de verscheidenheid aan landschappen. Je hebt de keuze uit 3 wandelroutes, die bewegwijzerd zijn met gekleurde iconen op houten palen.

 • de groene route: 2.7 km 
 • de oranje route: 4 km 
 • de blauwe route: 6.8 km

Wie verder wil wandelen kan vanuit Hengelhoef ook het nabijgelegen heidegebied Ten Haagdoornheide verkennen.


Kelchterhoef

Domein Kelchterhoef is een oase van groen en rust en ligt in het hartje van de schitterende Limburgse bossen. Je passeert rustieke vijvers, eeuwenoude bomen, dreven en uitgestrekte heidelandschappen.

Kelchterhoef biedt ideale wandelingen voor het hele gezin! Uitrusten kan in één van de oude hoeves.

Karin van Mom run The City

De trajecten zijn bewegwijzerd met gekleurde iconen op houten palen. Het infobord staat aan de Abdijhoeve.

 • de groene route: 2.1 km 
 • de blauwe route: 3,9 km 
 • de oranje route: 6,2 km
 • de gele route: 9 km

De wandelkaart Kelchterhoef- Ten Haagdoorn is verkrijgbaar in ons infokantoor en kost 2,5 euro.


Natuurreservaat Ten Haagdoorn

Dit uniek natuurgebied van 800 ha met heide, bossen, landduinen, vijvers en vennen is gelegen langs de Laambeek op het Kempens plateau. In het reservaat kan je urenlang gezonde energie opdoen in een ongerepte natuurpracht. Misschien kom je onderweg de schaapskudde tegen: zij ondersteunt het natuurbeheer in het gebied. 

Het reservaat is het hele jaar toegankelijk van een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. De toegang is gratis. Uiteraard mag er niet buiten de paden gewandeld worden. 

Ook uw hond is welkom, maar enkel aan de leiband om de schaapskudde niet op te jagen, om de in het wild levende dieren niet te storen en andere bezoekers niet te hinderen.

Kaarten met bewegwijzerde wandelpaden (Kelchterhoef-Ten Haagdoorn en Hengelhoef-Ten Haagdoorn) zijn verkrijgbaar in ons infokantoor.


Laambroekvijvers

Natuurgebied Laambroekvijvers ligt tussen het industriegebied ’Centrum Zuid’ en de spoorweg Hasselt-Mol in Houthalen-Helchteren. De grote vijver met een lengte van 700 m was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van het Albertkanaal, maar werd nooit in die zin gebruikt. Met de vestiging van de koolmijn is men er dan koelwater gaan oppompen. De bijhorende gebouwen staan er nog steeds.

Door de ligging in een kwelzone is de waterkwaliteit één van de voornaamste troeven van het natuurgebied. Het gebied biedt een onderkomen aan talrijke watervogels en libellen door de overgang van open water en moeras naar moerasbos. De ijsvogel en meerdere reigersoorten kan je er ontdekken.

Start wandeling

Café Vini’s, Stationstraat 120, Houthalen. 

Routes

 • groene route 2,2 km,
 • combineerbaar met de blauwe route (4 km) doorheen het aanpalend natuurgebied Kolveren

Honden zijn welkom in het gebied, maar steeds kort aangelijnd. 

Folder Kolveren en Laambroekvijvers7,8 Mb(pdf)

Naar top